Enkelt liv, uendelig mange varmegrader, tusenvis av mediterende

Jeg er ute av skogsklosteret. Jeg overlevde.

Tiden jeg tilbragte på Pa auk lærte meg at jeg overlever følgende:

  • Å sove på gulvet på en plastmatte og noen tynne vattepper

  • Ikke noe mat etter klokken 12 på formiddagen.

  • Stå opp klokken 03.30

  • Til tider 45 varmegrader og luftfuktighet opp mot 98%

  • 4 -5 meditasjonsøkter a 1,5 time om dagen i et rom sammen med 500 andre - uten noen form for temperaturregulering overhode

  • Slanger og skorpioner (møtte en av hver…iik)

  • Dusj i kaldt - og brunfarget - vann ved hjelp av et øsekar

  • Å dele rom med en jente som var halvparten så gammel som meg selv, med store behov for omsorg og som utelukkende leste bøker om hvordan man skal mestre et ustoppelig sinne

Det jeg ikke overlever er når du kombinerer ovenforstående punkter med følgende:

  • Matforgiftning som resulterte i 20 toalettbesøk i døgnet kombinert med total vannmangel. Vann til toalettet måtte bæres i bøtte tre bratte etasjer opp en gang per toalettbesøk.

Det siste punktet medførte at jeg måtte forlate Pa auk etter ti dager. Etter halvannet døgn uten vann på rommet måtte jeg bare innse at det ikke var bærekraftig lenger og ta inn på hotell. Der måtte jeg ligge på tørk under AC mens jeg forsøkte å få orden på magen.

Fram til jeg var jeg faktisk overrasket over hvor bra jeg klarte meg på Pa Auk. Jeg trodde jo jeg skulle bo i jungelen, men det viste seg at det var forbeholdt menn. Så jeg bodde i en slags liten landsby bestående av småhus og noen større bygninger. Men rommet hadde ingen møbler. I følge klosterreglene skal du ikke sove i høye, myke senger eller sitte på høye stoler. Så jeg oppholdt meg mer eller mindre på gulvet i ti dager.

Varmen var en stor utfordring. April er den varmeste måneden i Myanmar og selv lokalbefolkningen klager over at det er i tøffeste laget. Når jeg sto opp om morgenen var temperaturen på det laveste, men da var luftfuktigheten opp mot 98% (jeg lurer på hva som skjer hvis den fuktigheten øker med 2% - drukner man da?) - alle klærne mine fikk saltrenner. Det er et under at jeg ikke mugnet egentlig. I likhet med de andre tilreisende fikk jeg kløende utslett over det meste av kroppen på grunn av kombinasjonen varme, fukt og skittent vann. Det fantes ikke nedkjøling overhode (dvs. for kvinnene…mennene derimot). Noe sted. Hadde det ikke vært for vifta jeg fikk kjøpt meg etter den første natta hadde jeg antageligvis forduftet.

Jeg må nok medgi at jeg har meditert bedre andre steder. Varmen gjør rett og slett ting med kroppen som gjør det veldig, veldig tungt: Til og med de aller mest erfarne nonnene (som kan meditere i mer enn 4-5 timer uten stans) beskrev at de hadde problemer. Kroppen hovner opp og samler på vann - og kombinasjonen av dårlig sirkulasjon og masse stillesitting er rett og slett ikke spesielt gunstig. Vanligvis kan jeg sitte fullstendig stille opp i mot en time uten å få altfor mye vondt i kroppen. På Pa Auk klarte jeg maksimalt 25 minutter.

Samtidig forsøkte jeg å følge meditasjonsinstruksen jeg fikk - så jeg prøvde meg også på en litt annen teknikk enn jeg vanligvis bruker. For så vidt interessant, selv om det ikke var helt min kopp te. Der zen slipper deg ut i jungelen uten kart og kompass, har Theravadatradisjonen en helt klar reisebeskrivelse fra A til Å. På de ti dagene jeg var der klarte jeg å karre meg opp to trinn (av sikkert noen hundre). Jeg skal forsøke å skrive mer om dette når hjernen min ikke er så varmeskadet som den er per nå. Men jeg kan avsløre såpass at jeg i hvert fall fikk en leksjon i ydmykhet.

Siden jeg har planlagt hele turen til Myanmar som en full sjømann presterte jeg også å dra til Pa Auk på den absolutt travleste tiden av året. I midten av april feires burmesisk nyttår med en vannfestival som foregår over flere dager, og som jeg dessverre fikk “nyte” i fulle åndedrag siden festens kulminasjon fant sted samme dag som jeg rømte fra klosteret. Burmeserne nøyer seg ikke med å kle seg ut, spille enormt høy tekno og å sprute absurde mengder vann på dumme tilreisende som blir sendt ut etter kontanter når hun egentlig burde vært sengeliggende. De drar til meditasjonssentre i flokkevis - visstnok gjennomfører så mye som 30-50% av befolkningen en eller annen form for meditasjonsretrett i dagene rundt nyttår. Noen tilbringer noen dager eller en uke, mens andre tar en korttids ordinasjon (en måneds tid - et stort antall burmesere av begge kjønn går i disse dager rundt med barberte hoder). Normalt oppholder det seg rundt 1100 mennesker på Pa Auk. Da jeg var der var vi på det meste 2300.

At vi var rundt 1000 kvinner som mediterte på Pa Auk mens jeg var der var litt slitsomt rent praktisk, Men også ufattelig fint. De burmesiske kvinnene fløt gjennom meditasjonshallen som svale siv. Alle ikledd yogi-uniformen (som også jeg gikk med): Brunt, langt skjørt, hvit bluse og brunt skjerf pent dandert over skuldrene. Kvinnene som omga meg var alt fra 12 til sikkert 80 år. Ikke bare var de stille og dypt konsentrerte, selv de eldste damene satt rett på gulvet. Selv har jeg tatt med meg meditasjonspute hjemmefra og selv med den slet jeg enormt med vondt i ben og hofter. Disse damene satt stort sett som saltstøtter. Og det var stille. En utrolig opplevelse som ga meg en innsikt i burmesisk kultur som jeg ikke ville fått på noen annen måte.

All maten som blir servert blir laget av frivillige fra landsbyen som ligger i nærheten av Pa Auk. Store mengder mennesker møter opp lenge før hanen galer for å lage frokost og etter solnedgang sitter de fremdeles og hakker løk, og chilli, renser grønnsaker, skrellet hvitløk, vasker og fikser. Jeg ble like rørt hver gang jeg så den lille hæren av lokale som utrettelig jobbet for at vi kunne sitte og meditere dagen lang.

I bunn og grunn tror jeg egentlig ikke at det er fordi jeg er utrolig hardfør at jeg overlevde oppholdet på Pa Auk - det var fordi jeg var omgitt av alle disse kvinnene og frivillige. Burmeserne er de noen av de snilleste og blideste folkene jeg har møtt. Hver eneste dag var det hundrevis av jenter og kvinner som smilte og lo til meg eller hjalp meg med noe. Samtidig som de viste en standhaftighet i meditasjonspraksisen sin som flere av oss kunne lære noe av. For meg ble nok dette spesielt sterkt fordi jeg også fikk oppleve hvor tøft det kan være å være kvinnelig buddhist og kanskje spesielt innenfor Theravada. Men det temaet fortjener et eget innlegg.

Alt i alt: Fornøyd med oppholdet på Pa Auk. Hvis jeg skulle dratt tilbake ville jeg dratt i en kaldere årstid. Et fint sted å praktisere (spesielt hvis du er mann). Møtte en mengde fantastiske mennesker.

Meditasjonshallen Pa auk.JPG

På vei til Pa-Auk skogskloster

De neste to ukene skal jeg tilbringe i Pa- Auk klosteret i Mawlamyine i Myanmar. Det er et gigantisk Theravada sted med opptil 1100 munker og nonner.

Jeg er mildt sagt skremt.

Etter at jeg hadde gjort alle forberedelsene til å dra dit oppdaget jeg at jeg har valgt den varmeste måneden i året. Det er en opplevd varme på rundt 45 grader i skrivende stund og luftfuktighet som vaker opp mot 85%. Etter at jeg kom til Myanmar har jeg stort sett holdt meg innendørs med air-condition midt på dagen. Jeg tviler sterkt på at de har AC i klosteret. Etter å ha studert bildene på internett møysommelig har jeg ikke klart å finne spor etter vifter en gang. Så det skal bli interessant å se om jeg kommer til å mugne eller i aller verste fall fordufter.

Dessuten må jeg avlegge vanlige Therevada “løfter” (precepts) som ved siden av en rekke etiske regler også forplikter meg till ikke å spise etter “noon”. Frokost blir servert 05.45 og lunsj 10.15. Etter det er det ikke mer mat å få. Det ryktes at du kan få utvannet fruktjuice i løpet av ettermiddagen, men det synes som en særdeles mager trøst. Jeg forsøker å tviholde på tanken på det skal bli en interessant opplevelse, men må innrømme at jeg er noe vaklende i troen.

Tanken på å stå opp kl 03. 30 og meditere 14 timer om dagen er barnemat mot sult og varme, men jeg har blitt overrasket før.

Det er for mye å ta innover seg at “skog” i tropiske strøk er jungel . Og at jeg vet det er slanger der - som jeg har et fobisk forhold til.

Så: Skremt og spent. Jeg hører fra meg fra den andre siden.

En vaskeekte lama - eller da jeg nesten fikk en guru

Da jeg var på Kopan (for det som nå føles som en liten evighet siden) ble jeg presentert for en reinkarnert lama.

Han dukket opp to kvelder for å gi det vi i zen kaller en «teisho» – som kan oversettes til foredrag eller tale, men som mer «åndelig beveget» (i mangel av bedre ord...) enn akademisk.

Charok Lama er 23 år, ser ut som en guttunge, har vært munk siden han var baby og studerer nå på Sera Jey universitetet for høyere buddhistiske studier. Det er kanskje ikke så overraskende at jeg er skeptisk til «guruer» og opphøyde mennesker. Men denne unge lamaen bergtok meg og for første gang i mitt liv lurte jeg på om jeg hadde møtt et opplyst menneske.

IMG_0544.JPG

Fascinerende.

Den første kvelden tok han alle de hundre tilstedeværende med stor storm. Jeg har aldri tidligere vært vitne til et menneske som har snakke med så stor overbevisning, inderlig hengivenhet og tilstedeværelse om noen av de mest sentrale temaer innenfor buddhismen. Det føltes som om han snek seg inn i bevisstheten min, og brukte mine egne oppfatninger av virkeligheten - og følelsene som oppsto i meg der og da - slik at jeg selv kunne se hvordan det er fatt med meg. Når han i etterkant påpekte hvilke grep han bevisst hadde brukt for å fremprovosere denne effekten var jeg ikke langt unna å rope: «Ta alle pengene mine! Jeg legger hele skjebnen min i hendene dine O store Guru! Vis meg hvordan jeg skal leve!».

Jeg overdriver selvsagt. Men den kvelden snuste jeg litt på hvilke følelser som er sving hos folk når de gjør sånt. Der og da hadde jeg oppriktig følelse av at han kunne lære meg noe jeg ikke ville være i stand til å finne ut på egenhånd. Og at jeg burde oppsøke ham flere ganger.

Han var nesten like overbevisende og sjarmerende den andre gangen vi møtte ham. Men jeg var bedre forberedt den kvelden. På det tidspunktet hadde vi, på kurset jeg deltok på, blitt presentert for en rekke «vitenskapelige bevis» for reinkarnasjon i seg selv og hvordan man finner fram til reinkarnasjoner av lamaer og andre høytstående vesener.

Når en lama dør bygges det en spesiell kremasjonsovn som bare skal brukes for ham. Etter at liket er brent leter man nøye gjennom asken etter tegn: både på graden av opplysning hos den avdøde og hvor reinkarnasjonen er å finne. På Kopan har de et relikvierom hvor vi fikk se noen av disse bevisene: Beinrester og det de kaller «perler», og en rekke blod-, hjerne- og tungerelikvier. I asken finner man også det de mener er avtrykket av en babyfot som peker i retningen reinkarnasjonen befinner seg. Disse tegnene tolkes så både av høytstående geistlige og av spesielle astrologer, og man starter letingen etter et barn i passende alder som bor på forutsett sted. Barna «testes» så på ulike vis og når man tror man har funnet den rette må han godkjennes av Dalai Lama som en reinkarnasjon av den spesifikke lamaen.

Jeg er enten for høflig, for feig eller for lat til å stille kritiske spørsmål (som de nok uansett hadde hatt gode svar på). De fortalte imidlertid om én lama ikke hadde etterlatt seg noen tegn i kremasjonsasken fordi temperaturen hadde vært for høy i ovnen. Noe som gir meg de vitenskapelige bevisene jeg trenger for at disse tegnene nok heller har sin årsak i kremasjonsmetodene enn med reinkarnasjon.

Så jeg tror jo ikke Charok Lama er en reinkarnasjon av en tidligere mester. Men det betyr jo nødvendigvis ikke at han ikke har masse å fare med likevel og sikkert kunne lært meg både dette og hint om meg selv. Det var ikke noe tvil om at han har mye kunnskap og at en oppvekst i kloster under omfattende åndelig veiledning former deg som menneske. Men når jeg kom til stykket skjønte jeg vel at jeg overhode ikke var så klar for å få en tibetansk guru som jeg trodde etter det første møtet.

Det kan nemlig hende at jeg rett og slett ble litt spirituelt forført den første kvelden.

Jeg hadde blitt forført av et språk jeg ikke har hørt før. Det språket du får når du har vokst opp i den overbevisning om at du er født med helt spesielle egenskaper. Selvtilliten du får når folk ikke stiller noen som helst spørsmål ved din berettigelse til å belære folk eller veilede dem spirituelt. Det språket du får når du er hellig overbevist om at det du snakker om er fullstendig sant. Jeg tror det er veldig god leveregel å være forsiktig når noen flørter litt for heftig med synet du har på deg selv, verden og selveste livet.

Vi driver jo ikke med sånt i zen. Noe av det jeg så langt har satt aller mest pris på ved å lære mer om andre buddhistiske tradisjoner på denne turen er hva det lærer meg om zen. Ting settes i relieff og får meg til å stille spørsmål både ved zen og hvordan livet leves.

I zen heter det «great doubt - great enlightenment». Kun ved å nære en dyp tvil ved alt rundt og i deg selv kan du ha et håp om det minste glimt av opplysning (zen er ikke spesielt forførerisk som du kanskje skjønner). Ingenting er gitt, ingenting kan læres fra en bok. Du må gi deg i kast med verden med stor tvil, stor tro og stor utholdenhet, og kun på denne måten kan og må du selv erfare hva som er sant og riktig.

Portrett av lamaen som veldig ung mann

Portrett av lamaen som veldig ung mann

23 år og mangler ingenting - bortsett fra en løsning på det med døden

Sangchhen Dorji Lhuendrup klosteret i Punaka er det eneste stedet i Bhutan hvor kvinner kan få en høyere buddhistutdannelse. Det er også et av særs få steder hvor kvinner kan praktisere (1 av 4 hvis jeg husker rett - i et land hvor visstnok 10% av befolkningen befinner seg i et kloster). Stedet har eksistert i en ti års tid og ble startet av dronningmoren som bor et steinkast unna høyden klosteret ligger på.

Jeg ser ut som jeg har solgt smør og fått gode penger for det. Sånn kan det gå når man får en mulighet til å ta et bilde.

Jeg ser ut som jeg har solgt smør og fått gode penger for det. Sånn kan det gå når man får en mulighet til å ta et bilde.

Jeg fikk mulighet til en lengre prat med en av nonnene som holder til der (pinlig nok husker jeg ikke navnet hennes, men dere kan ta mitt ord på at det sikkert inneholdt en d og z). I en alder av 23 år hadde hun allerede vært nonne i 5 av dem, og studerer eller praktiserer fra fem om morgenen til ti om kvelden. Hver eneste dag, med unntak av lørdager. Likevel hadde hun dårlig samvittighet for om hun ikke brukte tiden sin godt nok, feks når hun måtte holde senga på grunn av migrene.

Da jeg spurte henne hva som hadde fått henne til å velge klosterlivet fortalte hun at det hadde begynt med at hun ble veldig redd for å dø og at den eneste løsningen på det var buddhisme. Hun var redd for alle syndene hun hadde gjort og at hun ville få en veldig dårlig gjenfødsel.

Jeg fikk meg ikke til å spørre hvor mange synder det er mulig å ha gjort i en alder av 23 - etter å ha bodd de første 18 årene av sitt liv i en liten landsby sør i Bhutan. Hva galt kan et skoleflinkt og pliktoppfyllende vesen ha gjort? Hun slo meg ikke akkurat som en som hadde noen ville ungdomsår bak seg. Hun hadde ikke utstrålingen til en som dreper kattunger med kaldt blod heller. Tvert i mot var hun svært barnlig og uskyldig i sin framferd, men med et dypt alvor når det gjaldt religion og framtidsplanene sine.

Om fire år vil hun være ferdig med utdannelsen sin og da er planen å dra opp i fjellet for å leve i en hule som eremitt. De driver fremdeles med det i Bhutan. I Nepal klagde de over at alle meditasjonshulene sto tomme oppe i fjellene, men i Bhutan virket det nesten påkrevd å enten være 3, 6 eller 9 år i retreat. Nonnen jeg snakket med håpet å gjøre det for resten av livet. Hun hadde en onkel, som var munk høyt oppe i systemet, og han hadde overbevist resten av familien hennes om at dette var en god ting å gjøre. Så onkelen og resten av familien vil betale for det hun trenger der oppe i fjellet og også bære opp mat og utstyr til henne med jevne mellomrom.

Da jeg spurte henne hvorfor det var viktig for henne å gjennomføre en slik retreat var svaret at det var det eneste som kunne redde henne i døden (nok en gang: hva galt kan hun ha gjort?) og at det eneste hun fryktet i livet var å dø før hun kom seg opp dit. Jeg måtte spørre om hun ikke fryktet bjørnene, leopardene (og yetiene og andre skumle vesener som lever i Himalaya), men kanskje først og fremst den drepende kulden? Men hun holdt hardt på at hun ikke fryktet annet enn ikke å komme seg opp dit. Hun lovet meg imidlertid å studere de tibetanske praksisene hvor man visstnok skal være i stand til å produsere all varme man trenger, uansett temperatur, veldig nøye.

Vi snakket også litt om savn. Hva hun savner i klosteret og hva hun kan komme til å savne under retretten. Overraskende nok var svaret “ingenting” (ikke engang sjokolade, god kaffe, en kinofilm i ny og ne). Hun er svært tilfreds med livet hun lever og føler seg veldig heldig som kan utforske det største mysteriet (døden). Har hun erfart nok til å vite hva hun savner eller kan komme til å savne. Er det bedre å være uvitende eller å vite når man skal gi avkall på ting folk ute i verden tar for gitt? Hun var bevisst påpasselig med ikke å danne veldig nære relasjoner med andre mennesker fordi hun ikke ville sette seg i en situasjon hvor det ble vanskelig å leve uten dem.

Da jeg spurte guiden min om han ikke savnet foreldrene sine da han ble sendt bort på internatskole i en alder av 6 år gikk det opp for meg at jeg faktisk stilte galt spørsmål. Foreldre for ham var noe helt annet enn for meg. For en person som må skaffe penger selv fra 7 års alderen av (og som har spist norsk bistandsfisk på boks bare ti år tilbake) er ikke foreldre nødvendigvis omsorgspersoner eller noen som passer på deg. Da kan du være fornøyd med å bo et sted hvor du får mat og er omgitt av vennene dine. Innimellom vet man så lite om verden og stiller dumme spørsmål.

Da jeg dro fra klosteret lovet jeg å be for henne på alle de hellige stedene jeg er i ferd med å besøke. Jeg hadde ikke hjerte til å fortelle henne at jeg ikke drev på med sånt. Hun virket veldig overbevist om at ville være veldig positivt for hennes utsikter til å tilbringe resten av livet i en liten hule oppe på et veldig høyt fjell. Så jeg prøver i det minste å tenke på henne hver gang jeg blir presentert for et nytt tempel, hellig sted eller Buddha statue. Og jeg har en bitteliten nonne som kommer til å be for at jeg skal nå opplysning eller bli gjenfødt i en spektakulær form langt der oppe på fjelltoppen mens hun prøver ikke å bli spist av en bjørn.